اگر به دنبال این هستید که از جدیدترین اطلاعات در خصوص مدارک، شرایط و تمامی موارد دیگری که برای گرفتن پاسپورت نیاز هست آگاهی پیدا کنید، مطلب امروز ما در موسسه مهاجرتی تراست را از دست ندهید و آن را تا انتها دنبال کنید. مهمترین نیازمندی هر فردی با هر شرایط سنی برای سفر به خارج از کشور از گذشته تاکنون، داشتن پاسپورت دارای اعتبار بوده است تا این امکان را در اختیار متقاضیان قرار دهد.
درصورتیکه شرایط گرفتن پاسپورت را دارید، میتوانید برای دریافت آن به یکی از مراجع پلیس +۱۰ در نزدیکی محل سکونت خود مراجعه کنید و با انجام فرایند ثبتنام پاسپورت، آن را در آدرس پستی خود دریافت کنید. توصیه ما در تراست این است که با توجه به شلوغی مراکز پلیس +۱۰ بهتر است اوایل وقت اداری یعنی حدود ساعت ۸ صبح به آنها مراجعه کنید.
علاوه بر این، یک سری نکات دیگر را هم باید مدنظر داشته باشید که عبارتند از:
- مراکز پلیس +۱۰ معمولاً دارای چند باجه برای امورات مختلف هستند که یکی از آنها برای گذرنامهیا پاسپورت در نظر گرفتهشده است.
- در این مراکز برای راحتی کار افراد و جلوگیری از پرسش سؤالات پرتکرار، یک لیست تحت عنوان مدارک لازم برای پاسپورت روی یکی از تابلوها نصبشده تا مراجعهکنندگان از آنها آگاهی پیدا کنند.
- اصلیترین و مهمترین مدارک موردنیاز برای ثبتنام پاسپورت در مراکز پلیس +۱۰ عبارتند از:
- کارت ملی
- شناسنامه
- کارت پایان خدمت (برای آقایان بیشتر از ۱۸ سال و کمتر از ۵۰ سال)
- اجازهنامه محضری همسر برای خانمهای متأهل جهت خروج از کشور
- با گرفتن یک نوبت در باجه گذرنامه در اداره پلیس +۱۰ یک فرم پاسپورت از متصدی باجه دریافت کنید. اگرچند نفر پیش از شما در نوبت هستند، میتوانید نام خود را در لیست وارد کنید و با دریافت فرم پاسپورت زمانی که نوبتتان شد، آن را به همراه مدارک خود جهت بررسی به متصدی تحویل دهید.
- در فرم ثبتنام گذرنامه معمولاً باید اطلاعات زیر را وارد نمایید:
- نام (به فارسی و لاتین با حروف بزرگ)
- نام خانوادگی (به فارسی و لاتین با حروف بزرگ)
- نام پدر
- تاریخ تولد به شمسی و میلادی
- سریال شناسنامه
- کد ملی
- رنگ چشم
- رنگ پوست
- شغل و آدرس محل کاری که در آن مشغول هستید
- آدرس محل سکونت
- معرفی ۲ نفر از بستگان برای مواقع ضروری (با مشخصات کامل آنها مانند نام، نام خانوادگی، شماره تماس و…)
- امضا به همراه نام و نام خانوادگی
- اکنون متصدی باجه اطلاعاتی که در فرم وارد کردهاید را در سیستم ثبت میکند و در حین انجام این کار، از شما درخواست میکند که به باجه عکاسی رفته تا یک عکس فوری بگیرید.
- پس از درج اطلاعات، فرم را به شما تحویل میدهند تا قبل از ثبت آنها در سیستم، از صحت آنها اطمینان پیدا کنید. در صورت عدم وجود مغایرت در اطلاعات خود، فرم را به متصدی باجه برگردانید.
- اکنون شما مراحل ثبتنام پاسپورت را با موفقیت سپری کردهاید و باید منتظر باشید تا گذرنامهتان در روزهای آینده به آدرس پستی شما ارسال شود.
همچنین بخوانید: پاسپورت کانادا
انواع پاسپورت در ایران
بسته به هدف و نوع استفاده از پاسپورت، سه نوع گذرنامه در ایران وجود دارد که عبارتند از:
- پاسپورت عادی یا توریستی: این نوع پاسپورت برای تمامی شهروندان و افراد عادی در نظر گرفتهشده است که با مقاصد مختلفی همچون گردش، زیارت، تحصیل و… قصد خروج از کشور را دارند.
- پاسپورت دیپلماتیک: این نوع گذرنامه، برای مقامات بلندپایه و سیاسی کشور طراحیشده که دارای ویژگیهای متفاوتی از پاسپورت شهروندان عادی است.
- پاسپورت خدمت: افرادی که از سوی دولت ایران به مأموریتهای کاری میروند، این پاسپورت را دریافت میکنند. ویژگیهای پاسپورت خدمت تا حد زیادی مانند پاسپورت دیپلماتیک است و از پاسپورتی که برای شهروندان عادی صادر میشود، متفاوت است.
بیشتر بخوانید: ویزای تحصیلی کانادا و ویزای توریستی کانادا
شرایط گرفتن پاسپورت
- عکسی که قصد دارید برای پاسپورت خود از آن استفاده کنید، باید در طی ۱ سال اخیر گرفتهشده باشد و نباید قدیمیتر باشد.
- حتی اگر عکسی که در طی ۱ سال اخیر گرفتهاید را برای مدارک دیگری مانند گواهینامه هم استفاده کرده باشید، بازهم میتوانید از آن در پاسپورت خود استفاده کنید.
- درصورتیکه برای تمدید پاسپورت مراجعه میکنید، باید از یک عکس جدید استفاده کنید.
- برای افراد بالای ۵ سال داشتن حجاب در عکس پاسپورت اجباری است؛ اما در کودکان زیر ۵ سال صرفاً داشتن لباس پوشیده کافی است. همچنین، گوشها هم باید کاملاً در عکس مشخص باشند.
- افراد نظامی در صورت مشغول به خدمت بودن، باید نامه موافقت حفاظت یگان مربوطه را در دبیرخانه اداره گذرنامه ثبت کنند و در هنگام اقدام برای ثبتنام پاسپورت نیز آن را با خود به همراه داشته باشند.
- افراد نظامی بازنشستهای که کمتر از ۵ سال از بازنشستگی آنها میگذرد نیز باید نامه موافقت را از حفاظت یگان مربوطه به همراه داشته باشند. در صورتی هم که بیشتر از ۵ سال از بازنشستگی آنها سپری میشود، باید هم اصل و هم نسخه کپی کارت کانون بازنشستگان را ارائه دهند.
- برای افراد زیر ۱۸ سال اجازه محضری پدر یا سرپرست قانونی آنها لازم است.
- افراد بالای ۱۵ سال باید دارای شناسنامه عکسدار باشند و افراد زیر ۱۵ سال نیز باید گواهی اشتغال به تحصیل، دفترچه بیمه یا گذرنامه عکسدار قبلی خود را (در صورت اقدام برای تمدید) ارائه نمایند.
- برای افراد زیر ۶ سال، سرپرست آنها باید یک قطعه عکس مخصوص گذرنامه به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ ارائه دهد.
- افرادی که در خارج از کشور به دنیا آمدهاند، باید مدرکی برای ثبت نحوه ورود خود به کشور ارائه کنند.
- قابلتوجه است افرادی که دارای بدهی مالیاتی یا اجرای دادگستری و ثبتاسناد هستند، به همراه افرادی که طبق دستور مقامات قضایی ممنوعالخروجمی باشند و همینطور افرادی که دارای سوءپیشینه در خارج از کشور هستند، مجاز به اقدام برای دریافت پاسپورت نمیباشند.
هزینه اخذ پاسپورت
همانطور که مدارک یا شرایط موردنیاز برای اخذ پاسپورت هرازگاهی دستخوش یک سری تغییر و تحولات جزئی میشود، هزینه دریافت گذرنامه نیز همینطور است و همچنین، یکی از سؤالات پرتکراری است که در ذهن متقاضیان آن ایجاد میشود. بهطورکلی، هزینههایی که متقاضیان باید در این پروسه متقبل شوند، شامل موارد زیر میشود:
- هزینه فرمهای ثبتنام
- شناسه گذرنامه
- عوارض شهرداری و نیروی انتظامی
- هزینه اداره پست
- مالیات
- هزینه فتوکپی از مدارک موردنیاز
- هزینه بیومتریک
- سایر هزینههای جانبی برای دریافت یا تمدید گذرنامه
مجموع تمام هزینههایی که متقاضیانِ گذرنامه بابت موارد فوق در پروسه صدور آن پرداخت میکنند، چیزی حدود ۲۵۰ هزار تومان و کمتر از ۳۰۰ هزار تومان است. درواقع، هزینه اولیه دریافت پاسپورت ۱۲۵ هزار تومان است که با اضافه شدن سایر فاکتورهای موردنیاز و جانبی مانند عکس دیجیتال برای احراز هویت بیومتریک، هزینه نهایی این پروسه را به حدود ۲۵۰ هزار تومان میرساند؛ بنابراین، هزینههای این پروسه را میتوان مطابق جدول زیر در نظر داشت:
شرح هزینه | میزان هزینه |
هزینه صدور گذرنامه | ۱۲۵ هزار تومان |
هزینه عوارض شهرداری | ۶ هزار و ۲۵۰ تومان |
خدمات گذرنامه | ۷۳ هزار و ۱۵۲ تومان |
هزینه عکاسی و احراز هویت بیومتریک | ۴۳ هزار تومان |
توجه داشته باشید که تمامی مبالغ ذکرشده در بخش فوق، تنها از طریق دستگاه کارتخوان مستقر در دفتر پلیس +۱۰ امکانپذیر است و واریز از طریق اینترنت، فیش واریز بانک یا دستگاههای خودپرداز عابر بانک بههیچعنوان قابلقبول نیستند.
مورد بعدی که در بحث هزینهها باید در نظر داشته باشید، عوارض خروج از کشور است. بر اساس آخرین تغییر و تحولاتی که در قوانین جمهوری اسلامی ایران ایجادشده، عوارض خروج از کشور برای اولین بار در سال ۲۶۴ هزار تومان به ازای هر نفر است که این هزینه در سفر خارجی دوم، به ۳۹۶ هزار تومان افزایش مییابد و در صورتی هم که قصد خروج از کشور برای سومین بار در یک سال داشته باشید نیز باید ۵۲۸ هزار تومان عوارض به ازای هر نفر پرداخت نمایید.
زائران عمره و حج نیز در حال حاضر باید ۱۳۲ هزار تومان به ازای هر نفر بابت عوارض خروج از کشور پرداخت نمایند.
در خصوص مدتزمان موردنیاز برای صدور پاسپورت هم باید توضیح دهیم که با پرداخت هزینههای فوق و درصورتیکه مشکل خاصی در مشخصات شما و یا موارد دیگر نباشد، معمولاً حدود یک هفته تا ۲۰ روز کاری طول میکشد تا شما گذرنامه خود را دریافت نمایید. بااینوجود، شما میتوانید متوسط زمان ۱۰ روز را برای گرفتن پاسپورت خود در نظر داشته باشید. البته، در مواردی صدور آن در عرض ۵ روز کاری هم صورت گرفته است.
همچنین بخوانید: مدارک لازم برای ویزای تحصیلی کانادا و هزینه ویزای کانادا
محاسبه آنلاین مدت زمان صدور پاسپورت کانادا
جهت بررسی مدت زمان صدور پاسپورت خود، وارد لینک زیر شده، نوع برنامه مهاجرتی خود را طبق تصویر زیر، از قسمت Select an application type انتخاب کنید و سپس بر روی دکمه get processing times مانند تصویر زیر کلیک کنید.
مدت زمان اعتبارت پاسپورت
پاسپورت هم مانند تمامی اسناد و مدارکی که نشاندهنده هویت ما هستند، دارای یک تاریخ انقضاء است. طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران در خصوص گذرنامه، مدت زمان اعتبار آن ۵ سال است. درصورتیکه این مدت ۵ ساله به اتمام برسد و پاسپورت متقاضی منقضی شود، میتواند با در دست داشتن مدارک موردنیاز، برای تمدید آن اقدام نماید. البته، در صورتی میتوان برای تمدید گذرنامه اقدام کرد که هنوز هم شرایط لازم برای دریافت آن وجود داشته باشد.
افرادی که شرایط گرفتن پاسپورت ندارند
- آن دسته از کسانی که طبق دستورات کتبی مسئولین قضایی اجازه خروج از کشور را نداشته باشند.
- افرادی که به خاطر داشتن سوءپیشینه، اجازه خروج از کشور نداشته باشند.
- این دسته از افراد با گذشت ۲ سال از زمان سوءپیشینه میتوانند برای دریافت پاسپورت اقدام نمایند.
- کسانی که بنا بر نظر مسئولین، خروجشان از کشور باعث آسیب رسیدن به کشور و یا منافع آن میشود.
- کسانی که مالیات یا مبالغی را به دادگستری و ثبتاسناد بدهکار باشند.
افرادی که شرایط گرفتن پاسپورت دارند
بهطور خلاصه، تمامی افرادی که هیچیک از شرایط بخش قبل را نداشته باشند، میتوانند با در دست داشتن مدارک موردنیاز، به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ در نزدیکی محل سکونت خود مراجعه کنند و برای گرفتن پاسپورت ثبتنام نمایند. افراد زیر ۱۸ سال هم با اجازه سرپرست خود میتوانند این کار را انجام دهند. همچنین، افراد مشمول به خدمت سربازی هم تنها در صورت داشتن دستور کتبی از اداره وظیفه عمومی میتوانند کشور را ترک کنند.
همانطور که در بخشهای قبل هم اشاره شد، خانمهای متأهل نیز باید اجازه کتبی و محضری همسر خود را داشته باشند تا بتوانند از کشور خارج شوند. البته، لازم به ذکر است که افراد در صورت داشتن شرایط بحرانی و حاد میتوانند با داشتن مجوز از دادگستری شهر محل سکونت خود، برای خروج از کشور اقدام نمایند.
همچنین بخوانید: تمدید پاسپورت ایرانی در کانادا
مدارک موردنیاز برای گرفتن یا تمدید پاسپورت
مدارک لازم برای گرفتن پاسپورت و یا تمدید آن، یکسان است و شامل یک سری موارد مشترک میان بانوان و آقایان میشود که در کنار آنها، لازم است یک سری مدارک بهخصوص برای بانوان یا آقایان نیز ارائه شود. درهرصورت، متقاضی با هر رده سنی، لازم است که برای ثبتنام یا تمدید گذرنامه، شخصاً بهصورت حضوری در یکی از دفاتر پلیس +۱۰ حضور پیدا کند.
- اصل کارت ملی و شناسنامهیا تأییدیه ثبتاحوال برای کلیه متقاضیان دریافت گذرنامه در هر رده سنی
- ارائه اصل آخرین گذرنامه درصورتیکه هنوز اعتبار داشته باشد
- عکس بیومتریک که در همان دفتر پلیس +۱۰ میتوان گرفت
- اجازهنامه محضری از سوی پدر، قیم یا سرپرست قانونی برای افراد زیر ۱۸ سال
- افراد بالای ۱۵ سال باید دارای شناسنامه عکسدار باشند
- افراد زیر ۱۵ سال باید دفترچه بیمه، گواهی اشتغال به تحصیل یا گذرنامه عکسدار قبلی خود را ارائه دهند
شرایط عکس بیومتریک برای گرفتن پاسپورت
در حال حاضر عکس بیومتریک و اثرانگشت مطابق با استانداردهای پلیس جمهوری اسلامی ایران در تمامی دفاتر پلیس +۱۰ از متقاضیان گرفته میشود و تمام مراکز آنها نیز به این خدمات مجهز هستند. این اقدام با هدف تسریع فرایند صدور گذرنامه و سایر خدمات در مراکز پلیس +۱۰ صورت گرفته تا در وقت متقاضیان صرفهجویی شود و نیازی به مراجعه به عکاسی و انتظار طولانی برای ثبتنام نداشته باشند.
نکتهای که قبل از اعلام شرایط عکس بیومتریک برای بانوان و آقایان باید خاطرنشان کنیم، این است که تاریخ انقضای عکسی که در مراکز پلیس +۱۰ گرفته میشود، ۳ سال است و درصورتیکه ۳ سال از آخرین عکسی که در این مراکز گرفتید گذشته باشد، باید یک عکس جدید بگیرید. رعایت وضعیت ظاهری استاندارد و برابر با اصول اعلامشده از سوی نیروی انتظامی در درگاه خدمات الکترونیک دولتی لازم است. این وضعیت برای بانوان و آقایان شامل موارد زیر میشود:
الزامات اختصاصی بانوان در گرفتن عکس بیومتریک برای پاسپورت
- داشتن حجاب کامل (بدون مشخص بودن تار و ریشه مو)
- بدون آرایش غیرمتعارف
- عدم استفاده از عینک
- استفاده از روسری یا مقنعه ساده و بدون طرح و نقش (همچنین، رنگ سفید یا سبز تیره و روشن هم نباید باشد)
- مشخص بودن گردی صورت بهطور کامل (مشخص بودن گوشه ابروها، گونهها، چانه و پیشانی)
- عدم استفاده از زیورآلات یا سایر وسائل تزئینی در چهره مانند حله بینی یا نگین بینی و دندان
- عکس کاملاً واضح و بدون تار شدگی باشد
- بدون سایهروشن یا روتوش بیشازحد
- رعایت موارد فوق و داشتن حجاب کامل بر اساس معیارهای اشارهشده برای تمامی بانوان بالای ۵ سال الزامی است.
- برای کودکان زیر ۵ سال، حجاب اجباری نیست، اما لباس باید کاملاً پوشیده و گوشها هم کاملاً نمایان باشد.
الزامات اختصاصی آقایان درگرفتن عکس بیومتریک برای پاسپورت
- بدون گردنبند
- بدون عینک
- بدون آرایش
- بدون کلاه
- بدون کراوت
- بدون داشتن لباس طرح دار شامل هر نوع برچسب یا نوشتهای بر روی آن
- بدون داشتن لباس سفید یا سبز روشن و تیره
- بدون داشتن لباسهای یقه باز یا کاپشن هایی با یقه بلند
- بدون استفاده از وسایل تزئینی در چهره مانند حلقه بینی دندان یا گوش
- بدون داشتن مدل موی غیرمتعارف
- عکس کاملاً واضح و بدون تار شدگی باشد
- بدون سایهروشن یا روتوش بیشازحد
- در صورت داشتن محاسن، باید مطابق عرف جامعه باشند و باعث پوشیده شدن لبها نشوند.
- داشتن لباس روحانیت و عمامه برای روحانیون مجاز است.
- نمایان بودن تمام اجزای صورت بهخصوص لبها و گوشها
موارد استثنائی در گرفتن عکس بیومتریک برای پاسپورت
افرادی که دارای یکی از شرایط زیر باشند، نمیتوانند از کیوسک های دفاتر پلیس +۱۰ برای عکس گرفتن استفاده کنند. این افراد باید زمان مراجعه به این مراکز، عکسی مطابق با استانداردهای ذکرشده را با خودشان به همراه داشته باشند.
- نوزادان زیر ۳ سال
- افراد دارای جراحت از ناحیه سر
- افرادی که تحت شیمیدرمانی هستند
- افرادی که روی صورت خود جراحی داشتهاند و هنوز دوره درمانشان کامل نشده
- اقلیتهای مذهبی با محاسن خاص
مدارک موردنیاز اختصاصی بانوان برای گرفتن پاسپورت
- خانمهای متأهل باید دارای اجازهنامه کتبی و محضری از همسر خود باشند تا بتوانند از کشور خارج شوند.
- بانوانی که دارای همسر خارجی هستند، نیازی به داشتن اجازهنامه محضری ندارند و میتوانند با گذرنامه ایرانی اقامت داشته باشند.
- خانمهایی که همسرشان فوت کرده، باید اصل گواهی فوت یا اصل شناسنامهی باطلشدهی همسر مرحوم خود را به همراه داشته باشند.
- خانمهایی که از همسر خود جداشدهاند، باید اصل طلاقنامه را برای گرفتن پاسپورت ارائه کنند.
مدارک موردنیاز اختصاصی آقایان برای گرفتن پاسپورت
- علاوه بر الزامی بودن کارت پایان خدمت و ارائه نسخه اصل و کپی آن، این کارت حتماً باید هوشمند باشد و کارتهای معافیت قدیمیِ غیرهوشمند فاقد اعتبار هستند.
- افرادی که مشمول خدمت سربازی هستند نیز باید مجوز رسمی از سازمان وظیفه عمومی داشته باشند.
- کسانی که برای تعویض کارت معافیت یا پایان خدمت قدیمی خود به هوشمند اقدام کرده باشند، میتوانند پس از گذشت ۲۴ ساعت از ثبت رسمی درخواست تعویض، رسید آن را به متصدی باجه مربوطه در دفاتر پلیس +۱۰ بهجای کارت پایان خدمت هوشمند ارائه دهند.
- افرادی که بالای ۵۰ سال سن داشته باشند، نیازی به ارائه کارت پایان خدمت یا معافیت ندارند.
- آقایان دانشجو و دانشآموز هم میبایست برای خروج از کشور، نامه اشتغال به تحصیل دریافت کنند و به سازمان نظاموظیفه عمومی ارائه دهند.
شرایط گرفتن پاسپورت برای مشمولان خدمت وظیفه عمومی
قوانین و شرایط گرفتن پاسپورت برای آن دسته از افرادی که مشمول خدمت وظیفه عمومی هستند، کمی با دارندگان کارت پایان خدمت متفاوت است. همانطور که میدانید، افرادی که به سن قانونی رسیده باشند، طبق قوانین، مشمول خدمت وظیفه عمومی هستند. بااینوجود، ممکن است فرد در حال تحصیل در مدرسه یا دانشگاه باشد و بتواند معافیت تحصیلی بگیرد یا اینکه کارت معافیت دریافت کرده باشد. در غیر این صورت، مشمول خدمت محسوب میشود و اجازه خروج از کشور نخواهد داشت.
شرایط کلی مشمولان برای گرفتن پاسپورت و خروج از کشور
- نباید غیبت داشته باشند.
- دارای وضعیت تحصیلی مشخصی باشند و بتوانند معافیت تحصیلی دریافت کنند.
- در سنوات اولیه تحصیلی یا سنوات ارفاقی باشند (مجوز سنوات ارفاقی داشته باشند).
- مشمولانی که دوره تحصیل خود را به پایان رساندهاند، در مهلت معرفی یکساله قرار داشته باشند (اتمام دوره تحصیل باید تحت یکی از شرایط فارغالتحصیلی، ترک تحصیل منجر به اخراج، انصراف یا اخراج به دلایل دیگر صورت گرفته باشد).
- وثیقه موردنیاز برای مراجعه بهموقع به کشور را ارائه دهند.
- دانشآموزان باید دارای گواهی اشتغال به تحصیل باشند و دانشجویان نیز باید درخواست خروج موقت از کشور ارائه دهند تا در صورت موافقت با آن، بتوانند کشور را بهطور موقت ترک کنند.
فرایند رسیدگی به درخواست خروج از کشور برای مشمولان
- دانشآموزان: ارائه گواهی اشتغال به تحصیل به همراه وثیقه موردنیاز به سازمان وظیفه عمومی در محل استقرار مدرسه یا منزل مشمول و سپس، صدور و ارسال مجوز خروج از کشور توسط سامانه وظیفه عمومی به پلیس گذرنامه ناجا. در آخر هم باید برای صدور گذرنامهیا تمدید آن به اداره گذرنامه ناجا مراجعه کنند.
- دانشجویان: بهصورت اینترنتی و از طریق بخش خدمات الکترونیک در سایت سازمان وظیفه عمومی
مدت زمان سفرهای مطالعاتی برای مشمولات خدمت وظیفه عمومی
آن دسته از کسانی که برای تحصیل به یکی از کشورهای خارجی سفر میکنند، میتوانند با مدرک خود مدتی را در خاک کشور موردنظر، سپری کنند. این دوره برای مقطع کارشناسی ارشد، ۶ ماه است و برای دانشجویان مقطع کارشناسی هم ۱۲ ماه میباشد. متقاضیان پس از سپری کردن این دوره، میتوانند به محل وظیفه عمومی خود برگردند و مبلغ پرداختی خود را دریافت کنند.
این دسته از مشمولان میتوانند برای مقاصدی همچون سفرهای ورزشی، علمی، کاری و یا هر منظور دیگری با محیا کردن یک سری شرایط خاص، کشور را ترک نمایند. بهعنوانمثال، یکی از شرایط لازم برای خروج این دسته از مشمولان از کشور، این است که باید متناسب با سفری که در پیش دارند، مبلغی را بهعنوان وثیقه پرداخت نمایند. این هزینه، یک مبلغ از پیش تعیینشده و مشخصی است که برای سفرهای پژوهشی، تفریحی و زیارتی متفاوت است؛ اما معمولاً مبلغ وثیقه سفرهای تفریحی از سفرهایی که برای اهداف دیگری صورت میگیرند، کمتر است.
وثیقه سربازی برای خروج از کشور
در وحله اول، متقاضیان خروج از کشور باید ازنظر سربازی، شرایط مشخصی داشته باشند و اگر بالای ۱۸ سال سن دارند، یا کارت معافیت هوشمند داشته باشند یا پایان خدمت یا مجوز معتبر از نظاموظیفه و در صورتی هم که زیر ۱۸ سال هستند، باید گواهی اشتغال به تحصیل معتبر ارائه کنند؛ اما مشمولین خدمت وظیفه عمومی بهغیراز داشتن شرایط مشخص برای سربازی، برای خروج از کشور باید مبلغی را هم تحت عنوان وثیقه به امانت بگذارند تا تضمین برگشت آنها به کشور باشد.
این وثیقه تحت شرایط خاصی قابلقبول است و متقاضی باید برای دریافت آنیک سری شرایط که در بخش زیر اشاره میکنیم را در اختیار داشته باشد:
شرایط دریافت وثیقه سربازی برای خروج از کشور
- در مرحله اول، نباید غیبت داشته باشد.
- فرد مشمول باید دارای معافیت تحصیلی و یا سنوات ارفاقی (با دارا بودن مجوز سنوات ارفاقی) باشد.
- مشمولانی که دوره تحصیل خود را به اتمام رساندهاند، در مهلت معرفی یکساله (فارغالتحصیل، انصراف، اخراج و ترک تحصیل منجر به اخراج) قرار داشته باشند.
- گواهی اشتغال به تحصیل برای مشمولانی که دانشآموز هستند و درخواست مجوز خروج موقت از کشور برای مشمولانی که دانشجو هستند.
میزان وثیقه سربازی برای خروج از کشور
میزان وثیقه سربازی بر اساس نوع سفر متفاوت است و بر اساس جدول زیر محاسبه میشود:
نوع سفر | تعریف سفر | مدت دوره مجاز | میزان وثیقه |
علمی | برای شرکت در کارگاههای آموزشی، کنفرانسها، همایشهای علمی و سفرهای مطالعاتی در مقاطع تحصیلات تکمیلی | حداکثر ۳۰ روز برای مقالات و کنفرانسها و برای کارگاهها و دورههای آموزشی هم حداکثر ۴۵ روز | ۸ میلیون تومان وجه نقد یا ضمانتنامه بانکی |
زیارتی | برای زیارت عتبات عالیات در کشور عراق یا انجام مناسک حج عمره و تمتع در کشور عربستان | حداکثر ۱۸۰ روز برای مبلغین و اساتید، حداکثر ۳۰ روز برای دانشجویان و طلاب علوم دینی و برای کاروانهای زیارتی هم حداکثر ۶۰ روز | ۳ میلیون تومان وجه نقد یا ضمانتنامه بانکی |
سیاحتی | بهمنظور گردش، افزایش اطلاعات و دیدار از بستگان ساکن در خارج از کشور | حداکثر ۲۰ روز و برای دانشجویان نیز حداکثر ۳۰ روز | ۱۵ میلیون تومان وجه نقد یا ضمانتنامه بانکی |
مطالعاتی | بهمنظور پیشرفت تحصیلی و برای تحقیق یا آزمایش (مخصوص دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد) | حداکثر ۶ ماه برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و برای دانشجویان مقطع دکترا هم حداکثر ۱ سال | ۸ میلیون تومان وجه نقد یا ضمانتنامه بانکی و برای دورهای مشترک نیز ۱۵ میلیون تومان |
ورزشی | بهمنظور شرکت در اردوهای تدارکاتی، آمادگی یا مسابقات رسمی در خارج از کشور | مهلت قانونی بر اساس شرایط مسابقات ورزشی | تضمین مراجعت مشمول به مبلغ 150 میلیون ریال از سوی وزارت ورزش و جوانان |
نحوه اقدام برای وثیقه سربازی برای خروج از کشور
- بهصورت حضوری: در این روش، متقاضیان با در دست داشتن مدارک هویتی خود از قبیل شناسنامه، کارت ملی و همینطور معرفینامه از دانشگاه، باید به سازمان نظاموظیفه مراجعه کنند. پسازآن باید با تکمیل چند فرم، درخواست خروج از کشور خود را ثبت نمایند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که در سازمان نظاموظیفه از ساعت ۱۲ ظهر به بعد، از ورود افراد به داخل ساختمان سازمان جلوگیری میشود؛ بنابراین، بهتر است مراجعه خود را به ساعات اولیه صبح موکول کنید تا از شلوغیِ آخر وقت هم تا حدی در امان بمانید.
- بهصورت اینترنتی: ثبت درخواست خروج از کشور بهصورت اینترنتی، روش بسیار بهتری نسبت به مراجعه حضوری و دوری از دردسرهای شلوغی است. مشمولان از این طریق بهراحتی میتوانند درخواست خروج از کشور خود را ثبت کنند. برای این منظور، مشمولان باید به یکی از مراکز پلیس +۱۰ مراجعه و کد سخا دریافت نمایند. کد سخا شناسهای پنجرقمی، منحصربهفرد و مختص به هر فرد در سازمان نظاموظیفه عمومی ناجا است. با استفاده از کد سخا و کد ملی میتوان از طریق سایت اطلاعرسانی سازمان نظاموظیفه عمومی، بهمنظور ورود به سامانههای وظیفه عمومی جهت استعلام و مشاهده آخرین وضعیت خدمت و شرایط اعزام، وثیقه سربازی، امریه، تعویض کارت و … استفاده کرد.
خدمات موسسه تراست برای مهاجرت
تمامی پرونده های مهاجرتی موسسه تراست تحت نظارت مستقیم شروین مدنی، مشاور ارشد موسسه انجام می شود.
شروین مدنی مشاور ارشد موسسه تراست
- مشاور رسمی اداره مهاجرت کانادا و دارای کد فعالیت در انجمن ICCRC
(کد فعالیت: RCIC# 506959) - عضو هیئت علمی کالج اشتون در رشته مهاجرت
- سابقه فعالیت به عنوان آفیسر اداره مهاجرت
- بیش از 10 سال سابقه مشاوره امور مهاجرتی
قدم اول را محکم بردارید!
اولین قدم مهاجرت، پیدا کردن مناسب ترین مسیر مهاجرتی است. مشاورین تراست با توجه به شرایط تان بهترین مسیر مهاجرتی را به شما معرفی خواهند کرد.
سوالات متداول
بدیهی است که همهی مردم، واجد شرایط دریافت گذرنامه نیستند و برای دریافت آن باید شرایط خاصی وجود داشته باشد که در بخش زیر به آن اشارهکردهایم:
افراد نظامی در صورت مشغول به خدمت بودن، باید نامه موافقت حفاظت یگان مربوطه را در دبیرخانه اداره گذرنامه ثبت کنند و در هنگام اقدام برای ثبتنام پاسپورت نیز آن را با خود به همراه داشته باشند.
افراد نظامی بازنشستهای که کمتر از ۵ سال از بازنشستگی آنها میگذرد نیز باید نامه موافقت را از حفاظت یگان مربوطه به همراه داشته باشند. در صورتی هم که بیشتر از ۵ سال از بازنشستگی آنها سپری میشود، باید هم اصل و هم نسخه کپی کارت کانون بازنشستگان را ارائه دهند.
عکسی که قصد دارید برای پاسپورت خود از آن استفاده کنید، باید در طی ۱ سال اخیر گرفتهشده باشد و نباید قدیمیتر باشد.
حتی اگر عکسی که در طی ۱ سال اخیر گرفتهاید را برای مدارک دیگری مانند گواهینامه هم استفاده کرده باشید، بازهم میتوانید از آن در پاسپورت خود نیز استفاده کنید.
درصورتیکه برای گرفتن مجدد پاسپورت مراجعه میکنید، باید از یک عکس جدید استفاده کنید.
برای افراد زیر ۶ سال، سرپرست آنها باید یک قطعه عکس مخصوص گذرنامه به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ ارائه دهد.
افرادی که در خارج از کشور به دنیا آمدهاند، باید مدرکی برای ثبت نحوه ورود خود به کشور ارائه کنند.
برای افراد بالای ۵ سال داشتن حجاب در عکس پاسپورت اجباری است؛ اما در کودکان زیر ۵ سال صرفاً داشتن لباس پوشیده کافی است. همچنین، گوشها هم باید کاملاً در عکس مشخص باشند.
برای افراد زیر ۱۸ سال اجازه محضری پدر یا سرپرست قانونی آنها لازم است.
افراد بالای ۱۵ سال باید دارای شناسنامه عکسدار باشند و افراد زیر ۱۵ سال نیز باید گواهی اشتغال به تحصیل، دفترچه بیمه یا گذرنامه عکسدار قبلی خود (در صورت اقدام برای تمدید) ارائه نمایند.
ارائه پاسپورت قبلی (درصورتیکه قصد دارید برای تمدید آن اقدام کنید).
پرداخت هزینههای موردنیاز که شامل عوارض نیروی انتظامی، شهرداری، پست، دفاتر پلیس +۱۰ و سایر هزینهها میشوند.
نکتهای که بانوان باید برای گرفتن پاسپورت در نظر داشته باشند، این است که در صورت تأهل، باید اجازهنامه کتبی و محضری از همسر خود داشته باشند. البته، این قانون برای بانوانی که در خارج از ایران زندگی میکنند، صدق نمیکند. همچنین، بانوانی که همسرشان فوت کرده نیز باید گواهی فوت به همراه اصل شناسنامهی باطلشدهی همسرشان را به همراه داشته باشند. در صورت جدایی نیز، ارائه اصل طلاقنامه ضروری است.
برای آقایان، مهمترین شرط، مشخص بودن وضعیت سربازی آنها است. اگر معاف هستند، باید اصل کارت معافیت هوشمند خود را ارائه کنند؛ زیرا کارتهای قدیمی فاقد اعتبار هستند و قابلقبول نمیباشند. اگر هم خدمت سربازی را کامل کردهاند، باید اصل کارت پایان خدمت خود را به همراه داشته باشند. مشمولان خدمت سربازی هم تنها تحت شرایطی که دارای مجوز رسمی و معتبر از سازمان وظیفه عمومی ناجا باشند، میتوانند برای گرفتن پاسپورت درخواست دهند.
بااینوجود، باید توجه داشته باشید که آقایان بالای ۵۰ سال نیاز به هیچیک از موارد فوق ندارند و بدون کارت معافیت، کارت پایان خدمت یا مجوز از سازمان وظیفه عمومی نیز میتوانند برای گرفتن گذرنامهی خود اقدام کنند.
اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه، کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی برای آقایان زیر ۵۰ سال (افراد بالای ۵۰ سال نیاز به کارت پایان خدمت یا معافیت ندارند)، اجازهنامه کتبی و محضری از همسر برای بانوان متأهل، عکس رنگی جدید با پسزمینه سفید و رعایت استانداردها و موارد موردنیاز جزو مدارک اصلی برای ثبتنام جهت دریافت گذرنامه هستند. بااینوجود، متقاضیان میتوانند با مراجعه به مراکز پلیس +۱۰ از مدارک موردنیاز برای گرفتن پاسپورت از طریق تابلوهای اعلاناتی که در این مراکز نصب میباشد، آگاهی کامل و دقیق پیدا کنند.
بهطورکلی، برای دریافت پاسپورت باید وضعیت سربازی مشخصی داشته باشید؛ یعنی یا کارت معافیت داشته باشید، یا خدمت سربازی را تمام کرده و کارت پایان خدمت هوشمند دریافت کرده باشید (کارتهای قدیمی قابلقبول نیستند و در صورت داشتن آنها باید برای تبدیل کردنشان به کارت پایان خدمت هوشمند اقدام کنید) یا اینکه بتوانید از سازمان نظاموظیفه عمومی ناجا مجوز بگیرید. افرادی که هیچیک از این ۳ شرط را ندارند و هنوز دوره سربازی خود را سپری نکردهاند، شامل معافیت هم نمیشوند و مجوز هم نمیتوانند از سازمان نظاموظیفه بگیرند، باید برای دریافت پاسپورت از رویههای خاصی پیروی کنند.
اما منظورمان از این رویههای خاص چیست؟ این افراد باید با قرار وثیقه تعهد بدهند که در صورت خروج از کشور، بازخواهند گشت و در غیر این صورت، سازمان وظیفه عمومی وثیقهی آنها را ثبت و ضبط خواهد کرد. بهطور مثال، برای سفرهای پژوهشی باید ۸ میلیون تومان وثیقه بهصورت وجه نقد یا ضمانتنامه بانکی گذاشت. سفرهای تفریحی به ۱۵ میلیون تومان وثیقه نیاز دارند و برای سفرهای زیارتی هم به پرداخت ۳ میلیون تومان وثیقه نیاز است.
بهطورمعمول، اگر مشکل خاصی در شرایط، اطلاعات درجشده در فرمها یا موارد دیگر برای متقاضی وجود نداشته باشد و کاملاً از هر نظر (چه ازنظر موضوع سربازی برای آقایان و چه ازنظر اجازه محضری از سرپرست یا همسر برای بانوان) واجد شرایط دریافت گذرنامه باشد، میتواند بین یک هفته تا ۲۰ روز کاری منتظر باشد تا پاسپورت خود را در آدرس پستی درجشده در فرم دریافت کند. بااینوجود، میتوان متوسط زمان ۱۰ روز را برای صدور پاسپورت در نظر گرفت. اگرچه در برخی از موارد مشاهدهشده که پس از گذشت ۵ روز هم گذرنامهی خود را دریافت کردهاند.
مراجعه به مراکز پلیس +۱۰ و انجام مراحل دریافت گذرنامه شامل پرداخت هزینههایی هم هست و طبیعتاً مبلغ آنها هرساله تغییر میکند. در حال حاضر هزینههای دریافت یا تمدید پاسپورت شامل موارد زیر میشود:
. هزینه صدور گذرنامه: ۱۲۵ هزار تومان
. هزینه عوارض شهرداری: ۶ هزار و ۲۵۰ تومان
. خدمات گذرنامه: ۷۳ هزار و ۵۲۰ تومان
هزینه عکاسی و احراز هویت که در کیوسک های مستقر در مراکز پلیس +۱۰ بهصورت جداگانه پرداخت میشود: ۴۳ هزار تومان
نکته مهمی که در این خصوص باید مدنظر داشته باشید، این است که پرداخت مبالغ و هزینههای اشارهشده، تنها از طریق دستگاه کارتخوان مستقر در مراکز پلیس +۱۰ صورت میپذیرد و بههیچوجه پرداخت مبالغ از طریق اینترنت، فیش واریزی بانک یا عابر بانک قابلقبول نیست.
دریافت گذرنامه به قوانینی که در این زمینه وجود دارد و همینطور وجود یک سری شرایط کلی و یک سری شرایط بهخصوص برای بانوان و آقایان بستگی دارد. بااینحال، افرادی که در این بخش اشاره میکنیم، واجد شرایط دریافت پاسپورت محسوب نمیشوند:
افرادی که طبق دستور کتبی مسئولین قضایی اجازه خروج از کشور ندارند و ممنوعالخروج هستند.
افرادی که دارای سوءپیشینه باشند (این افراد پس از گذشت ۲ سال، میتوانند برای دریافت پاسپورت اقدام کنند).
افرادی که مبالغی را به دادگستری یا ثبتاسناد بدهکار باشند یا بدهی مالیاتی داشته باشند.
افرادی که بنا بر نظر مسئولین، خروجشان از کشور صلاح نیست.
بهغیراز موارد فوق، تمامی افراد دیگر (بهشرط مشخص بودن وضعیت سربازی برای آقایان و اجازه کتبی و محضری سرپرست یا همسر برای بانوان) واجد شرایط دریافت پاسپورت هستند و میتوانند برای دریافت آن اقدام کنند.
. داشتن حجاب کامل (بدون مشخص بودن تار و ریشه مو)
. مشخص بودن گردی صورت بهطور کامل (مشخص بودن گوشه ابروها، گونهها، چانه و پیشانی)
. عدم استفاده از زیورآلات یا سایر وسائل تزئینی در چهره مانند حله بینی یا نگین بینی و دندان
. عکس کاملاً واضح و بدون تار شدگی باشد
. بدون سایهروشن یا روتوش بیشازحد
. بدون آرایش غیرمتعارف
. عدم استفاده از عینک
. استفاده از روسری یا مقنعه ساده و بدون طرح و نقش (همچنین، رنگ سفید یا سبز تیره و روشن هم نباید باشد)
رعایت موارد فوق و داشتن حجاب کامل بر اساس معیارهای اشارهشده برای تمامی بانوان بالای ۵ سال الزامی است.
. برای کودکان زیر ۵ سال، حجاب اجباری نیست، اما لباس باید کاملاً پوشیده و گوشها هم کاملاً نمایان باشد.
لازم به ذکر است برای افرادی که در حال شیمیدرمانی هستند، اخیراً روی صورت خود جراحی داشتهاند و هنوز در دوره درمان هستند یا نوزادان زیر ۳ سال نیازی به رعایت موارد فوق برای عکس گذرنامه ندارند.
. بدون گردنبند
. بدون داشتن لباس طرح دار شامل هر نوع برچسب یا نوشتهای بر روی آن
. بدون داشتن لباس سفید یا سبز روشن و تیره
. بدون داشتن لباسهای یقه باز یا کاپشن هایی با یقه بلند
. بدون عینک
. بدون آرایش
. بدون سایهروشن یا روتوش بیشازحد
. در صورت داشتن محاسن، باید مطابق عرف جامعه باشند و باعث پوشیده شدن لبها نشوند.
. داشتن لباس روحانیت و عمامه برای روحانیون مجاز است.
. نمایان بودن تمام اجزای صورت بهخصوص لبها و گوشها
. بدون کلاه
. بدون کراوت
. بدون استفاده از وسایل تزئینی در چهره مانند حلقه بینیة دندان یا گوش
. بدون داشتن مدل موی غیرمتعارف
. عکس کاملاً واضح و بدون تار شدگی باشد
لازم به ذکر است برای افرادی که در حال شیمیدرمانی هستند، اخیراً روی صورت خود جراحی داشتهاند و هنوز در دوره درمان هستند یا اقلیتهای مذهبی با محاسن خاص و همینطور نوزادان زیر ۳ سال نیازی به رعایت موارد فوق برای عکس گذرنامه ندارند.
درصورتیکه پاسپورت خود را گم کردید و یا به هر علتی دفترچه پاسپورتتان مخدوش شد، باید از مراکز پلیس +۱۰ کمک بگیرید. درصورتیکه ساکن تهران هستید، ابتدا باید با مراجعه به آدرس خیابان مطهری، خیابان کوه نور گزارش مفقودی پاسپورت خود را به اداره گذرنامه ارائه دهید؛ و در صورتی هم که در شهرهای دیگر کشور زندگی میکنید، باید گزارش مفقودی را به اداره گذرنامه استان محل اقامت خود ارسال نمایید.
نکته قابلتوجهی که وجود دارد، این است که اگر اعتبار گذرنامه شما به پایان رسیده باشد و پسازآن مفقود یا مخدوش شده باشد، احتیاجی ندارید که مفقود شدن آن را در اداره گذرنامه محل زندگی خود اعلام کنید و فقط باید به یکی از دفاتر پلیس +۱۰ مراجعه کنید. چراکه پس از مفقود شدن گذرنامهی منقضی شدهی خود، باید همان مراحلی را طی کنید که برای صدور گذرنامه برای اولین بار نیاز است.
پاسپورتی که برای افراد صادر میشود، برای مدت ۵ سال اعتبار دارد. پس از گذشت این مدت، پاسپورت منقضی میشود و در صورت نیاز، باید برای تمدید آن اقدام نمایید. بااینوجود، باید توجه داشته باشید که حتماً قبل از به اتمام رسیدن تاریخ انقضای پاسپورت خود، برای تمدید آن اقدام کنید. بهعنوانمثال، بهتر است ۶ ماه قبل از رسیدن این تاریخ، آن را تمدید کرده باشید.